Βυζαντινή μουσική από το Ίδρυμα «Άξιον Εστί», στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας...

Βυζαντινή μουσική από το Ίδρυμα «Άξιον Εστί», στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης

0 105

Μέσα στα πλαίσια της έκθεσης <<Βυζάντιο και Ισλάμ: Μεταβατική Εποχή>>, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης, το Ίδρυμα <<'Αξιον Εστί>> θα πραγματοποιήσει σήμερα, στο χώρο του Μουσείου, συναυλία βυζαντινής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, αναδεικνύοντας στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. <<Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Ίδρυμά μας να συνεργάζεται με το Μητροπολιτικό Μουσείο>> δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του <<'Αξιον Εστί>> και καθηγητής στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (CUNY), δρ ‘Αγγελος Λαμπούσης, επισημαίνοντας ότι <<θα είναι κάτι μοναδικό και αξίζει ιδιαίτερα για τις νέες γενιές να ακούσουν ψαλμούς μέσα στο Μουσείο, αλλά και να καταλάβουμε και εμείς ότι οι ξένοι, κυρίως εδώ στην Αμερική, δίνουν μεγάλη σημασία στη Βυζαντινή μουσική>>.

Στη συναυλία, που εντάσσεται σε ειδικό πρόγραμμα του φημισμένου νεοϋορκέζικου μουσείου, ο Θεσσαλονικιός πρωτοψάλτης Χρήστος Χαλκιάς θα ερμηνεύσει βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακά, δημοτικά τραγούδια, καθώς και βυζαντινά μουσικά κομμάτια. Η συναυλία θα δοθεί σε τρία ημίωρα από το μεσημέρι (τοπική ώρα), ώστε να έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν όσο γίνεται περισσότεροι θεατές ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών του μουσείου σε ημερήσια βάση.

Μετά τη συναυλία, θα δώσει διάλεξη ο καθηγητής του <>, π. Στέφανος Αλεξόπουλος, σε χώρο κοντά στο Μουσείο, με θέμα την προέλευση και εξέλιξη των προηγιασμένων λειτουργιών. Στο ίδιο μέρος, θα ακολουθήσει δεξίωση για την οικονομική στήριξη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού <<'Αξιον Εστί>>, ο οποίος έχει αναπτύξει συνεργασίες με κολέγια και σχολεία στις ΗΠΑ, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνει συνέδριο σε αμερικανικό πανεπιστήμιο με θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, την ιστορία και τη συνέχεια του Βυζαντίου.

Το <<'Αξιον Εστί>> ιδρύθηκε το 2005 στη Νέα Υόρκη και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικά συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και επιλεγμένες εκδόσεις <<προβάλλει στο αμερικανικό κοινό σημαντικές πτυχές του Βυζαντίου και ιδιαίτερα τον πλούτο των μελωδιών της βυζαντινής μουσικής>>, όπως ανέφερε ο δρ Λαμπούσης.

του Π. Παναγιώτου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Share